Protetika

Protetski nadomjesci:

U slučaju da vam nedostaje jedan ili više zuba ili niste zadovoljni izgledom svojih zubi, moguće ih je zamijeniti ili estetski modificirati protetskim nadomjescima.
Zubne krunice
Metal-kermičke ili cirkon-keramičke
Zubni mostovi
Metal-keramički ili cirkon-keramički
Zubne proteze
Totalne ili djelomične
protetika-usluge

Pitanja i odgovori

01. Što je to krunica?
Krunica je stomatološki nadomjestak kojim zatvaramo nastali otvor u zubnom nizu gubitkom prirodne krune.
02. Koja je osnovna razlika između keramičke i metal-keramičke krunice?
Osnovna razlika je što keramička kruna u potpunosti napravljena od keramike, dok metal-keramička kruna ima bazu od metalne legure (bijelo zlato, titan, krom, kobalt, nikal) koja je potom presvučena slojem keramike. Krunice rađene od keramike bolje propuštaju prirodnu svjetlost i znatno kvalitetnije imitiraju prirodni zub.
03. Što je cirkon?
Cirkon je poseban keramički materijal izuzetnih fizičkih i estetskih svojstava. Zbog svoje izuzetne čvrstoće pogodan je za sanacije bilo koje regije u oralnoj šupljini. Možemo ga postavljati na zubne implantate ili na preparirane prirodne zube.
04. Koje su osnovne prednosti keramičkih krunica u odnosu na metal-keramiku?
Korištenje bezmetalnih krunica ima niz prednosti nad metal-keramičkim kombinacijama, a najznačajnije su:
- biokompatibilnost
- propuštanje prirodne svjetlosti
- nema alergijskih reakcija na metale
05. Što je biokompatibilnost?
Biokompatibilnost je sposobnost ljudskog organizma da prihvati strano tijelo bez opasnosti da ga naš imunološki sustav odbaci.
06. Zašto su krunice od čiste keramike skuplje od metal-keramičkih?
Potpuno keramičke krune skuplje su zbog cijene materijala od kojeg se rade, a njihova izrada je kompleksnija te je potrebno utrošiti puno više vremena za njihovu izradu.
07. Imaju li metal-keramičke krunice istu estetsku vrijednost kao i keramičke krunice?
Keramičke krunice imaju višu estetsku vrijednost od metal-keramičkih krunica. Razlog tome je što metal unutar metal-keramičke krune ne propušta svjetlost kao prirodni zub te stoga zubi djeluju nešto tamnije. Kod keramičkih kruna nema metala koji će spriječiti prodor svjetlosti kroz zub, tako da se svjetlost lomi i reflektira nazad kao što se to događa u prirodnom zubu.
08. Što su zubne proteze?
Zubne proteze su stomatološki nadomjestak kojim saniramo gubitak više zuba u nizu kada to nije moguće napraviti napraviti pomoću zubnog mosta.
09. Kakve sve proteze mogu biti?
Protezama možemo nadomjestiti nedostatak zubnog niza ili sanirati potpunu bezubost jedne ili obaju čeljusti. One mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne.
10. Koja je zubna proteza najbolja za mene ako nemam niti jedan zub?
Kod potpune bezubosti najbolje rješenje je fiksna proteza učvršćena na zubne implantate. Postavljanje ovakvog fiksnog protetskog rada moguće je samo ukoliko u čeljusti pacijenta ima dovoljno kosti za ugradnju dentalnih implantata.
11. Može li se napraviti fiksna proteza ako imam još svojih zuba?
Fiksna proteza može se učvrstiti i na prirodne zube pacijenta, no kako bismo u to bili potpuno sigurni, potrebno je napraviti pregled kod stomatologa i provjeriti kvalitetu prirodnih zuba i njihovu stabilnost.
12. Koje su prednosti fiksne proteze?
Fiksne proteze su svakako najkvalitetnije rješenje za sanaciju zuba. Jednom postavljene u oralnu šupljinu one postaju dio čeljusti pacijenta te ih nije moguće vaditi. Takav protetski rad ponašati će se kao prirodni zubi pacijenta te će mu pružiti osjećaj prirodnih zuba koji ne može dati niti jedna druga proteza. Osim prirodnog osjećaja, fiksna proteza je izuzetno pouzdana, čvrsta i vrlo duogtrajna te ukoliko se kvalitetno održava može trajati doživotno.
13. Što ako nemam dovoljno kosti u čeljusti za fiksnu protezu?
Ukoliko u čeljusti pacijenta nema dovoljno kosti za ugradnju fiksne proteze moguće je napraviti transplantaciju kosti i ugraditi umjetnu kost. Svaki slučaj je individualan te je prethodno potrebno obaviti pregled i savjetovanje kod stomatologa o mogućnostima daljnje terapije.
14. Što je All-on-4 sustav?
All-on-4 je sustav polufiksne proteze koja se bazira na zubnim implantatima. Pomoću nje saniramo potpuno bezubost sa samo 4 implantata po čeljusti i koristi se kada zbog nedostatka kosti u čeljusti nije moguće napraviti fiksni protetski rad sa 6 implantata po čeljusti.
15. Što je to PRO-Net proteza?
Proteza ojačana PRO-Net vlaknima 2 puta je otpornija na lom i značajno otpornija na neprekidnu silu koja se primjenjuje pri žvakanju i zbog toga je otpornija na vremenski lom.

Preuzmite našu brošuru