Mobilni ortodontski aparati

Mobilni ortodontski aparati su oni koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta.

Kome su namijenjeni mobilni aparati?

Njihova primjena ograničena je na određene faze u terapiji nekih poremećaja, i to uglavnom u vrijeme rasta i razvoja djeteta.

Koliko se nose i kako se održavaju?

Kod terapije mobilnim ortodontskim aparatom izuzetno je važna suradnja pacijenta. Da bi se postigao dobar rezultat terapije, djeca ga moraju nositi redovito 14 do 16 sati dnevno. Važni su redoviti dolasci na kontrole na koje treba svakako donijeti i aparat.
Mobilni aparati čiste se zubnom četkicom i pastom te povremeno u posebnoj otopini za čišćenje. Stavljaju se na čiste i oprane zube. Ne može se s njima jesti. Kad nisu u ustima drže se u za to namijenjenoj kutijici.
mobilni-aparatic

Koje su najčešće vrste mobilnih aparata?

Neki od njih se primjenjuju zasebno za gornju i donju čeljust (ploče) i imaju različite žičane elemente i ponekad vijak kojeg sam pacijent okreće prema uputi ortodonta.

Neki su izrađeni u jednom komadu za gornju i donju čeljusti (bionator, aktivator). Nose se na način da pacijent u njih zagrize. Služe za ispravljanje nepravilnosti u međusobnom odnosu gornje i donje čeljusti.
Headgear služi za pomicanje gornjih kutnjaka prema nazad. Najčešće se upotrebljava u slučajevima kad su se, zbog preranog gubitka mliječnih zubi, kutnjaci pomakli prema naprijed i nedostaje prostor za nicanje trajnih pretkutnjaka i očnjaka.
Sastoji se od prstenova koji su cementom pričvršćeni za kutnjake, metalnog luka kojeg pacijent stavlja i vadi, te gumene trake koja se stavlja oko vrata.

headgear
Headgear

Preuzmite našu brošuru