Pedodoncija

Kada prvi put dijete odvesti liječniku dentalne medicine?

Nicanje prvih mliječnih zubića oko djetetove prve godine roditeljima bi trebao biti podsjetnik da svoje dijete odvedu na prvi pregled liječniku dentalne medicine.

Rani odlazak u stomatološku ordinaciju potreban je kako bi se na vrijeme otkrili eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta. Osim toga, to je važno i radi pravodobnog savjetovanja roditelja o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zubi, izbora zubne paste i četkice za naše najmlađe.

Uz savjete o higijeni roditelji će od stomatologa dobiti i savjete o pravilnoj prehrani te će im se ukazati na važnost očuvanja zdravih mliječnih zuba. Redovitim posjetima ordinaciji stomatolozi imaju priliku na vrijeme uočiti i najmanji karijes ili prepoznati ortodontsku anomaliju u najranijoj dobi djeteta.

Vrlo je važno da dijete odlazak u ordinaciju doživljava kao nešto potpuno prirodno, bez straha te da tako bude spremno za obavljanje određenog zahvata, ako se za istim ukaže potreba.

pedodoncija-usluge

Dentalne usluge u pedodonciji

Dječja stomatologija zahtjeva poseban pristup, drugačije materijale i alate rada, prilagođena objašnjenja te izuzetno mnogo strpljenja. Zadatak svakog stomatologa jest djetetov posjet učiniti što ugodnijim, kako bi se od malih nogu stvarale navike brige oko zuba, a ne strahovi.
01. Fluoridacija
Potpuno bezbolan preventivni postupak koji se primjenjuje na mliječnim i mladim trajnim zubima sa ciljem što duljeg očuvanja zdravog zubnog tkiva u intaktnom stanju. Fluor je idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jer štiti caklinu zuba. Čini je otpornijom te sudjeluje u remineralizaciji karijesne lezije, koja se tek počela razvijati. U Prodentisu mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.
02. Pečaćenje fisura
Zbog morfologije zuba pretkutnjaci i kutnjci imaju na svojoj griznoj plohi sitne utore i jamice koje je čak i pravilnom oralnom higijenom teško očistiti. Ta mjesta su idealna za skupljanje bakterija i stvaranje zubnog karijesa. Postupak pečačenja zubi zatvara te prostore i smanjuje rizik od karijesa. Ovaj tretman radi se kod prvih trajnih zuba, odnosno šestica. Jako je važno jer čuva zub od karijesa. Roditeljima savjetujemo da svoju djecu dovedu stomatologu čim primijete nicanje ovih zuba.
03. Liječenje mliječnih zubi
Vrlo je važno očuvati mliječne zubiće jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima. Prilikom izrastanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i zbog toga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije i na caklini trajnih zubi.Redovite kontrole su neophodne kod djece predškolske dobi jer se već tada mogu prepoznati eventualne ortodontske anomalije. Potrebno je imati na umu važnost redovitih kontrola i pravovremenog liječenja jer netretirani uznapredovali karijes može dovesti do boli i traume djeteta, a takvo stanje treba izbjeći pod svaku cijenu.

Preuzmite našu brošuru