Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žice koja povezuje bravice.

Žica prolazi kroz utore na bravicama i proizvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku, uz istovremeno preoblikovanje tkiva u kojem se zubi nalaze.
Tijekom terapije potrebno je dolaziti na kontrole svakih 6-8 tjedana, prilikom čega se mijenjaju žice i po potrebi primijenjuju dodatni elementi, razne opruge, kukice, gumice i sl.

Postoje konvencionalne i samoligirajuće bravice.Kod konvencionalnih bravica žica se veže za bravicu gumicama (prozirnima ili u boji) ili tankim metalnim žičicma, tzv. „vezalicama“. Samoligirajuće su one na kojima postoji pomični element (klip) koji zatvara žicu u utoru bravice.
Prednost samoligirajućih bravica je puno brža i jednostavnija izmjena žica, skraćeno vrijeme provedeno u ordinaciji, te manji broj posjeta ortodontu.

I jedne i druge mogu biti metalne i estetske, u boji zuba.

fisni-aparatic

KAKO SE FIKSNI APARAT POSTAVLJA I SKIDA?

Postavljanje fiksnog ortodontskog aparata je potpuno bezbolan postupak prilikom kojeg ortodont, nakon čišćenja zubnog niza i posebne pripreme cakline kiselinom (jetkanje), lijepi bravice na zube.

Uklanjanje ortodontskih bravica vrši se na način da se laganim pritiskom pomoću posebnih ortodontskih kliješta bravica odvaja od zubne površine.
Nakon skidanja potrebno je očistiti zubnu površinu od ostataka ljepila. Skidanje bravica je jednostavan, neškodljiv i uglavnom bezbolan postupak, u nekim slučajevima moguć je osjećaj lagane boli i pritiska.

NA ŠTO TREBA PAZITI PRILIKOM NOŠENJA FIKSNOG ORTODONTSKOG APARATA?

Kako bi se izbjeglo odljepljivanje bravica, puknuća i izvlačenja žica i slične nezgode koje dovode do prečestih izvanrednih posjeta ortodontu i do produženja trajanja terapije, pacijent treba obratiti pažnju na način žvakanja i izbjegavati određene namirnice.
Svakako treba izbjegavati ljepljive i tvrde slatkiše, kokice, orašaste plodove i namirnice koje ih sadrže, te izrazito tvrdu hranu kao što je dvopek, tvrda korica kruha i sl. Voće i povrće kao što su jabuka, kruška i sirova mrkva treba narezati na komade, ne odgrizati. Meso također treba konzumirati narezano.
Općenito konzumaciju slatkiša treba svesti na najmanju moguću mjeru. Žvakaće gume bez šećera nisu zabranjene.

ČEMU SLUŽE INTERMAKSILARNE GUMICE?

Ponekad je u određenoj fazi ortodontske terapije potrebno nositi intermaksilarne gumice, male rastezljive kolutove koji povezuju gornji i donji fiksni aparat i služe ispravljanju nepravilnosti u odnosu gornjeg i donjeg zubnog luka. Postavlja ih sam pacijent prema uputama ortodonta i mijenja jednom dnevno. Da bi se postigao rezultat potrebno je nositi gumice cijelo vrijeme tijekom dana i noći osim za vrijeme jela i pranja zubi.
intermaksilarne-gumice

BOLI LI NOŠENJE FIKSNOG APARATA?

Nakon postavljanja aparata i ponekad nakon aktivacije ili promjene žičanog luka tijekom terapije javlja se bol i nelagoda prvenstveno prilikom žvakanja. Traje obično 4-7 dana i najčešće nije jakog intenziteta.
U prvim danima nakon postavljanja aparata mogu se javljati iritacije i ozljede na sluznici usne šupljine. Tu može pomoći zaštitni vosak kojeg pacijent dobiva u ordinaciji. Njime se oblažu bravice koje uzrokuju iritaciju.
Normalna pojava tijekom ortodontske terapije može biti blaga i prolazna pomičnost zuba.

KAKO PROVODITI ORALNU HIGIJENU ZA VRIJEME FIKSNE ORTODONTSKE TERAPIJE?

Bijele mrlje na zubima, koje se mogu ponekad vidjeti nakon skidanja ortodontskih bravica, nisu posljedica djelovanja samih bravica već loše higijene za vrijeme ortodontske terapije.
Radi se o demineralizaciji cakline uzrokovanoj taloženjem plaka oko bravica.
Osim demineralizacija i karijesa, posljedica loše higijene može biti i upala zubnog mesa koja se manifestira pojavom crvenila i otoka.
Za vrijeme ortodontske terapije zube treba četkati redovito nakon svakog obroka.
Prilikom četkanja treba obratiti pažnju na kut pod kojim četkamo područja ispod i iznad bravica, kako bismo očistili sve prostore ispod izbočenja i kukica koje imaju bravice.Za prostore između zuba treba koristiti zubni konac ili, ako to prostor između zuba dozvoljava, interdentalnu četkicu. Zubni konac se upotrebljava na način da se prvo provede ispod žice i nakon toga u međuzubni prostor.
Interdentalna četkica se preporuča kod ortodontskih pacijenata za čišćenje teško dostupnih mjesta ispod žice i oko bravica.
fiksni-aparatic-higijena

ŠTO NAKON SKIDANJA ORTODONTSKOG APARATA?

Nakon završetka terapije slijedi retencija. Retencija je postupak očuvanja rezultata ortodontske terapije.
Nakon ortodontske terapije potrebno je određeno vrijeme da se tkiva koja okružuju zub prilagode na njegov novi položaj. Trajno očuvanje rezultata terapije, pogotovo u odrasloj dobi, predstavlja ortodontima veliki problem i zahtijeva disciplinu i suradnju pacijenta.
Trajanje retencijskog perioda ovisi o vrsti ortodontske anomalije i dobi u kojoj je terapija izvršena. Često se preporuča doživotna retencija kao jedini siguran način prevencije od postepenog pomicanja zubi u položaj različit od položaja postignutog terapijom.
U svrhu očuvanja rezultata ortodontske terapije koriste se tzv. fiksni i mobilni „retaineri“. Fiksni retainer je tanka žica koja je zalijepljena na stražnju stranu zuba, najčešće sjekutića i očnjaka.
Mobilni retaineri su tanke prozirne udlage koje potpuno prijanjaju uz zube i nose se, prema uputi ortodonta, u prvo vrijeme nakon skidanja bravica danju i noću, kasnije samo noću.

Preuzmite našu brošuru