Blog

Dječji zubi.

Dječji zubi.

Dječji zubi.

Djeca i zdravlje zubi

Propadanje zubi i karijes, jedno je od najčešćih kroničnih stanja kod djece od 6 do 11 godina i tinejdžera od 12 do 19 godina. Pokvareni zubi su kod djece 5 puta češći od astme i 7 puta češći od alergije na pelud. Do trenutka odlaska u vrtić, već 40 % djece ima karijes.

Početak brige za zube

Dijete treba voditi stomatologu već u starosti od jedne godine. Kada se ranije počne, šteta i troškovi su kasnije manji. Dokazano je da je trošak za zube za period od 5 godina 40% manji kod djece koja su bila kod stomatologa u prvoj godini života, od ostale djece.

Navikavanje na četkicu i zubni konac

Posjeti stomatologu su samo dio brige za zube. Najvažniji dio je pranje i četkanje. Mnogi misle da se dječji zubi ne trebaju prati, što je u potpunosti netočno. Ako dijete ima samo jedan zubić treba ga prati, pa barem samo gazom.

Kod kasnije pojave zubi treba se kupiti dječja četkica koja je mekana i njome prati zube barem dva puta dnevno. Koristiti zubni konac možemo početi čim se zubi međusobno počnu doticati. Razne tekućine za ispiranje usta treba početi koristiti kada smo sigurni da dijete neće tekućinu progutati nakon ispiranja.