+385 (0)1 3774 180 / ORTODONCIJA: +385 (0)1 3764 212

Headgear

Headgear je ortodontska naprava koja služi za pomicanje gornjih kutnjaka prema nazad. Najčešće se upotrebljava u slučajevima kad su se, zbog preranog gubitka mliječnih zubi, kutnjaci pomakli prema naprijed i nedostaje prostor za nicanje trajnih pretkutnjaka i očnjaka.

Sastoji se od prstenova koji su cementom pričvršćeni za kutnjake, metalnog luka kojeg pacijent stavlja i vadi, te gumene trake koja se stavlja oko vrata. Headgear se može koristiti i tijekom terapije fiksnim ortodontskim aparatom radi pojačavanja sidrišta, tj . sprečavanja neželjenog pomaka stražnjih zubi prema naprijed.
Za uspjeh terapije važna je dobra suradnja, redovito nošenje od najmanje 12 sati dnevno i redoviti dolasci na kontrole na koje obavezno treba ponijeti headgear.


Headgear

RPE (RAPID PALATAL EXPANDER, HYRAX)

Radi se o napravi za širenje gornje čeljusti. Fiksirana je za gornje zube pomoću cementiranih prstenova (obično prvi kutnjak i prvi pretkutnjak ili mliječni kutnjak sa svake strane). Sastoji se od metalne konstrukcije i vijka na sredini nepca. Vijak okreće roditelj direktno u ustima djeteta prema uputi ortodonta.

Širenje čeljusti na ovaj način uglavnom nije bolno, već izaziva osjećaj pritiska. Kao znak širenja javlja se privremeno razmicanje gornjih sjekutića.
Ova vrsta terapije uglavnom se primijenjuje prije završetka rasta gornje čeljusti u širinu, tj prije potpunog sraštavanja koštane suture koja spaja polovice gornje čeljusti. Nakon toga moguća je uz prethodnu kiruršku intervenciju. Nekad se koristi u kombinaciji s miniimplantatima postavljenim na nepce.


Rapid palatal expander

DELAIROVA MASKA

Delairova maska je naprava koja se upotrebljava u liječenju anomalija koje karakterizira slabije razvijena gornja čeljust. Ako se primijeni dovoljno rano u dječjoj dobi, može povoljno utjecati na rast gornje čeljusti i ispraviti nepravilan zagriz kao što je npr. obrnuti prijeklop (kad se donji sjekutići nalaze ispred gornjih).

Sastoji se od metalne konstrukcije koja je pričvršćena na zubima (slično RPE napravi) i vanjske konstrukcije koju pacijent naslanja na bradu i čelo, te  gumenim kolutovima spaja s kukicama u ustima. Kako bi se postigao dobar rezultat potrebna je dobra suradnja i nošenje ove naprave noću i određeni broj sati po danu prema uputama ortodonta.


Delairova maska