+385 (0)1 3774 180 / ORTODONCIJA: +385 (0)1 3764 212

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žice koja povezuje bravice.

Žica prolazi kroz utor (slot) na svakoj bravici i proizvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku, uz istovremeno preoblikovanje koštanog tkiva u kojem se zub nalazi.

Tijekom terapije žica se mijenja, od tanjih elastičnih prema debljima i krutima. Na kutnjacima mogu biti prstenovi sa cjevčicama koji se učvršćuju posebnim cementom ili samo cjevčice koje se lijepe kao na isti način kao i bravice. Po potrebi se primijenjuju  i dodatni elementi, razne opruge, kukice, gumice i sl.
Samoligirajuće bravice su one na kojima postoji element (klip) koji zatvara žicu u utoru bravice. Ortodont prilikom izmjene žice otvara i zatvara klip.
Prednost samoligirajućih bravica je puno brža i jednostavnija izmjena žica, skraćeno vrijeme provedeno u ordinaciji, te manji broj posjeta ortodontu.


Inovation c GAC Densply-estetske


Inovation R-GAC Densply-metalne

Kod konvencionalnih bravica žica se veže za bravicu gumicama (prozirnima ili u boji) ili tankim metalnim žičicma, tzv. „vezalicama“.
Bravice mogu biti metalne ili estetske (keramičke, safirne)
Odličnu estetiku pružaju prozirne safirne bravice.


Clarity bravice                                                            Safirne “ice” bravice

BOL ZA VRIJEME NOŠENJA FIKSNOG APARATA

Samo postavljanje ortodontske naprave potpuno je bezbolan postupak.

Bol i nelagoda prilikom žvankanja obično se javlja nakon postavljanja i ponekad nakon aktivacije ili promjene žičanog luka tijekom terapije. Traje obično 4-7 dana i najčešće nije jakog intenziteta. U prvim danima nakon postavljanja aparata mogu se javljati iritacije i ozljede na sljuznici usne šupljine. Tu može pomoći zaštitni vosak kojeg pacijent dobiva u ordinaciji. Njime se oblažu bravice koje uzrokuju iritaciju.
Normalna pojava tijekom ortodontske terapije je blaga i prolazna pomičnost zuba.

 

SKIDANJE ORTODONTSKOG APARATA

Uklanjanje ortodontskih bravica vrši se na način da se laganim pritiskom pomoću posebnih ortodontskih kliješta bravica odvaja od zubne površine.

Nakon skidanja potrebno je očistiti zubnu površinu od ostataka ljepila. Skidanje bravica je jednostavan, neškodljiv i uglavnom bezbolan postupak, u nekim slučajevima moguć je osjećaj lagane boli i pritiska.

 

INTERMAKSILARNE GUMICE

Intermaksilarne gumice su mali rastezljivi gumeni kolutovi koji povezuju gornji i donji fiksni aparat.

Primijenjuju se u jednoj fazi ortodontske terapije kako bi se ispravile nepravilnosti u međusobnom odnosu gornjeg i donjeg zubnog luka. Postavlja ih sam pacijent prema uputama ortodonta i mijenja jednom dnevno. Da bi se postigao rezultat potrebno je nositi gumice cijelo vrijeme tijekom dana i noći osim za vrijeme jela i pranja zubi.


Gumice

 

UPUTE ZA NOŠENJE FIKSNOG ORTODONTSKOG APARATA

Tijekom nošenja aparata može doći do odljepljivanja bravica, lomova žice i ostalih elemenata aparata, te izvlačenja žice iz cjevčica. U tom slučaju svakako se treba javiti ortodontu.

Kako bi se izbjegle ovakve nezgode koje dovode do prečestih izvanrednih posjeta ortodontu i do produženja trajanja terapije, pacijent treba obratiti pažnju na način žvakanja i izbjegavati određene namirnice.

Svakako treba izbjegavati ljepljive i tvrde slatkiše, kokice, orašaste plodove i namirnice koje ih sadrže, te izrazito tvrdu hranu kao što je dvopek, tvrda korica kruha i sl. Voće i povrće kao što su jabuka, kruška i sirova mrkva treba narezati na komade, ne odgrizati. Meso s kosti tekođer treba konzumirati narezano.
Općenito konzumaciju slatkiša treba svesti na najmanju moguću mjeru. Žvakaće gume bez šećera nisu zabranjene. Griženje noktiju, vrha olovke i sl. također može dovesti do lomova dijelova aparata.

 

HIGIJENA ZA VRIJEME FIKSNE ORTODONTSKE TERAPIJE

Bijele mrlje na zubima, koje se mogu ponekad vidjeti nakon skidanja ortodontskih bravica, nisu posljedica djelovanja samih bravica već loše higijene za vrijeme ortodontske terapije.

Radi se o demineralizaciji cakline uzrokovanoj taloženjem plaka oko bravica.
Osim demineralizacija i karijesa, posljedica loše higijene može biti i upala zubnog mesa koja se manifestira pojavom crvenila i otoka.


Demineralizacija

Za vrijeme ortodontske terapije zube treba četkati  redovito nakon svakog obroka.
Prilikom četkanja treba obratiti pažnju na kut pod kojim četkamo područja ispod i iznad bravica, kako bismo očistili sve prostore ispod izbočenja i kukica koje imaju bravice.


Četkanje

Za prostore između zuba treba koristiti zubni konac ili, ako to prostor između zuba dozvoljava, interdentalnu četkicu. Zubni konac se upotrebljava na način da se prvo provede ispod žice i nakon toga u međuzubni prostor.

Interdentalna četkica se preporuča kod ortodontskih pacijenata za čišćenje teško dostupnih mjesta ispod žice i oko bravica.

  
Čišćenje interdentalnom četkicom                        Floss

 

 

MINIMPLANTATI KAO SIDRIŠTE

Miniimplantati su maleni vijci koji u ortodonciji služe za osiguravanje sidrišta, tj. sprečavaje neželjenih pomaka zuba prilikom terapije fiksnim aparatom.

Ovisno o situaciji, postavljaju se u kost između zubnih korijenova ili na nepce.  Različitim elementima povezuju se s fiksnim aparatom. Njihovo postavljanje  je brzo i bezbolno i vrši se uz primjenu lokalne anastezije.


Miniimplantat

 

RETENCIJA

Retencija je postupak očuvanja rezultata ortodontske terapije.

Nakon ortodontske terapije potrebno je određeno vrijeme da se tkiva koja okružuju zub prilagode na njegov novi položaj. Trajno očuvanje rezultata terapije, pogotovo u odrasloj dobi, predstavlja ortodontima veliki problem i zahtijeva disciplinu i suradnju pacijenta.
Trajanje retencijskog perioda ovisi o vrsti ortodontske anomalije i dobi u kojoj je terapija izvršena. Često se preporuča doživotna retencija kao jedini siguran način prevencije od postepenog pomicanja zubi u položaj različit od položaja postignutog terapijom.
U svrhu očuvanja rezultata ortodontske terapije koriste se tzv. fiksni i mobilni „retaineri“. Fiksni retainer je tanka žica koja je zalijepljena na stražnju stranu zuba, najčešće sjekutića i očnjaka.


Fiksni retainer

Mobilni retaineri su tanke prozirne udlage koje potpuno prijanjaju uz zube i nose se, prema uputi ortodonta, u prvo vrijeme nakon skidanja bravica danju i noću, kasnije samo noću.


Retainer