+385 (0)1 3774 180 / ORTODONCIJA: +385 (0)1 3764 212

Estetske ljuske su individualno izrađeni nadomjesci iz dentalne keramike ili kompozitnih materijala koji imaju za svrhu pokrivanje i nadoknadu potrošene cakline zuba, izravnavanje neravnomjerno postavljenih zuba (u određenim situacijama i okvirima), i korekciju boje, lomova i intarzija cakline.

Estetske ljuske spadaju u djelokrug estetske stomatologije jer mogu pružiti sjajan bijeli osmijeh lijepo postavljenih i oblikovanih zuba. Značajke modernih dentalnih materijala (poput translucencije i transparencije dentalne keramike) pruža prirodniji izgled nego što je to bilo moguće učiniti u prošlosti.

  • Bez obzira na uzrok neprivlačna izgleda zubi, dentalne keramičke ljuske mogu riješiti večinu Vaših estetskih problema, poput:
  • Istrošenosti cakline – tanki sloj svijetlog tvrdog zubnog tkiva (caklina) vremenom može postati potrošena, zamućena i diskolorirana. Takav izgled cakline može biti prirodan ili posljedica genetičke predispozicije. Ipak, najčešće su promjene uzrokovane Vašim navikama (prekomjerno konzumiranje kave, čajeva, gaziranih pića /erozija/, korištenje određenih lijekova…).
  • Trošenje i pucanje – zubi se troše kao posljedica prirodnog procesa (fiziološka atricija). «Stari» zubi češće imaju mehanička oštećenja, frakture cakline, intarzije, ili uopće neravnomjeran i neestetski izgled.
  • Naslijeđe – ponekad je prostor između zubi (dijastema) određen naslijeđem. Dijasteme se u pravilu povećavaju starenjem.
  • Neravni zubi – neravni i nejednaki zubi mogu nastati kao posljedica prekomjernog nefiziološkog trošenja tvrdog zubnog tkiva (abrazija) uzrokovanog škripanjem i stiskanjem, najčešće noćnim (bruksizam), ali i prekomjernim trošenjem kao posljedice nekompenziranog fizioloških procesa (patološka atricija).

 

Materijali i tehnike izrade estetskih ljuski

Kompozitne smole i dentalna keramika su dva najčešća materijala iz kojih se danas izrađuju estetske ljuske. Tehnike izrade uključuju zubotehnički laboratorij u kojem se izrađuju i kompozitne i keramičke ljuske, no moguće je iz kompozitne smole izraditi ljuske izravno u Vašim ustima.
Za obje tehnike izrade potrebna je minimalna preparacija tvrdog zubnog tkiva koja se čini u samoj caklini zuba do debljine 0,6 – 0,8 mm.
Estetske ljuske koje se izrađuju indirektnom tehnikom u zubotehničkom laboratoriju fiksiraju se na zube adhezivnim tehnikama korištenjem kompozitnih cemenata čija boja može biti u potpunosti prilagođena situaciji i potrebi pacijenta te može dodatno pojačati, ispraviti ili pak blokirati boju podloge (zuba) na koju se lijepe.
Keramičke ljuske su u usporedbi s kompozitnima ljepše, čvršće i trajnije, ali i skuplje.

Kada su estetske ljuske indicirane?

Ispuni u boji zuba (također iz kompozitnih materijala) jeftino su i često efektno rješenje za sitna oštećenja i lomove površine zuba. Ipak, veće promjene boje, zamućenja cakline, istrošenosti, srednje velika mehanička oštećenja i lomovi cakline, razmaci između zuba (dijastema) ili neravni zubi indikacija su za izradu estetskih ljuski koje su prikladnije, trajnije i bolje rješenje od kompozitnih ispuna.

Estetske ljuske ili izbjeljivanje?

Izbjeljivanje zuba može pružiti bijeliji osmjeh za malo do umjereno diskolorirane zube. Estetski stomatolog može često pacijentu koji želi izradu estetskih ljuski preporučiti jednostavniji alternativni postupak kao što je izbjeljivanje, eventualno u kombinaciji s ortodontskim izravnavanjem zubi. Izrada estetskih ljuski uključuje preoblikovanje ili preparaciju svih zubi koji će biti opskrbljeni ljuskama. Ovaj postupak trajno mijenja zube na koje se izrađuju estetske ljuske i ne preporuča se kada su Vaši prirodni zubi funkcionalno i estetski zadovoljavajući.
Ukoliko su Vaši zubi značajno diskolorirani i estetski nezadovljavajući, ljuske su ipak terapija izbora. Estetske ljuske posjeduju značajke dugotrajnosti i dokazanu sposobnost unaprijeđenja izgleda usta, osmjeha i drugih dijelova lica naročito starijih osoba. Iako ljuske zahtijevaju značajno veću predanost i trud nego izbjeljivanje zubi, rezultati vrijede tog truda.

Trajnost estetskih ljuski

Obzirom na iznimno tanke dimenzije estetskih ljuski, preparacija površine zuba je vrlo mala i zadržava se u sloju cakline. Jednom kad su ljuske fiksirane na zube, one su relativno čvrste i izdržljive. Ipak, valja obratiti pažnju da se ne prekorače mehaničke karakteristike ljuski zbog izrazito tankog sloja dentalne keramike koji lošom uporabom može biti oštećen i puknuti. Mi ćemo Vas uputiti u ispravne tehnike održavanja kao i u situacije koje valja izbjegavati kako bi dobili maksimum uporabne i estetske trajnosti Vaših estetskih ljuski. Prema potrebi možemo Vam preporučiti i izraditi zaštitnu udlagu za redukciju nefukcionalnog opterećenja koje se naročito javlja noću ukoliko škripate i škrgućete zubima (noćni bruksizam).