+385 (0)1 3774 180 / ORTODONCIJA: +385 (0)1 3764 212

Vrijeme je sve bolje, sunčanih dana sve više. Približava se onaj željno očekivani trenutak kad ćemo na svoje radne stolove, vrata ureda, službenu mail obavijest… napisati „Otišao, ne radim dok ne izronim!“. A onim sretnijima koji žive na obali s temperaturom mora proporcionalno raste i broj zarona. Dakle vrijeme je za – posjet stomatologu!

Ronjenje je sve popularniji sport čiji se broj poklonika u svijetu, a svakako i u Hrvatskoj, drastično povećava iz godine u godinu. S rastom broja ronioca povećava se i pojavnost zdravstvenih problema koji su specifični upravo za ovu vrstu sporta. Stomatološki problemi koji zapravo predstavljaju simptome i javljaju se kao posljedica ronjenja mogu se izravno povezati s naglim promjenama tlaka. Najčešće su to barodontalgija i «sindrom napuknutog zuba». Barodontalgija je jaka, sijevajuća bol zuba ili čeljusti kao posljedica djelovanja tlaka na neki postojeći patološki proces u orofacijalnoj regiji. „Sindrom napuknutog zuba“ ili „cracked tooth sindrom“ naziv je za pojavu pri kojoj zbog širenja zraka zarobljenog ispod ispuna (plombi) ili protetskog nadomjeska (krunica i mostova) dolazi do pojave boli, napuknuća ili pucanja zuba, pucanja i ispadanja ispuna ili protetskog nadomjeska.
U profesionalnom smislu posebnu pozornost specijalista protetičara iziskuju stanja nastala zbog korištenja ronilačkog usnog umetka povezanog s regulatorom, te korištenje usnika u nosioca djelomičnih ili potpunih zubnih proteza (onih koje tijekom noći «rone» u čaši vode) i u ortodontskih pacijenata.
Usnik je najčešće izrađen iz silikona ili mekih akrilatnih smola, a prema načinu izrade može biti komercijalni, poluindividualni i potpuno individualni. Komercijalni su obično premali, iziskuju značajan napor ronioca za održavanjem takvog usnika u ustima, te izrazito nefiziološki prisilni prednji (protruzijski) položaj donje čeljusti pri kojem značajna opterećenja trpe žvačni mišići i čeljusni zglob. Temporomandibularni poremećaji u ronilaca izravno se povezuju s prisilnom protruzijom donje čeljusti i stiskanjem zubi zbog pridržavanja komercijalnih usnika u ustima. Ovo dovodi do nestanka potpore na stražnjim zubima, nejednakog i nepravilnog opterećenja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Takav dugotrajni i opetovani prisilni položaj donje čeljusti u ronilaca može uvjetovati nastanak temporomandibularnih disfunkcija, a kod već manifestiranog poremećaja i do značajne progresije bolesti uz intenziviranje neugode, bolova, ograničene mogućnosti otvaranja usta, škripanja, škljocanja i preskakanja čeljusnog zgloba. Poluindividualni su oni koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ronilačkom opremom te ih sam ronioc prema preporuci proizvođača «individualizira», najčešće nakon zagrijavanja u vrućoj vodi. Najbolji su svakako potpuno individualni usnici koji se specifično izrađuju za pojedinog ronioca u stomatološkoj ordinaciji u uvjetima i položaju donje čeljusti kojeg definira stomatolog, a koji najmanje opterećuje žvačne mišiće i zglob, te prema individualnim veličinama, položajima i odnosima zuba, usana i okolnih mekih tkiva kako bi se smanjilo ili u potpunosti spriječilo njihovo oštećenje i posljedice za zdravlje zubi i usne šupljine u cijelosti.
Bezubi pacijenti nosioci potpunih zubnih proteza posebna su skupina ronioca koji se zbog svog stanja oralnog zdravlja ne bi trebali odreći ljepote ovog sporta. Ipak, posljedice korištenja loše i klimave proteze mogu sezati od smanjene ugode pri ronjenju zbog psihičkog opterećenja zbog pokušaja zadržavanja takve (pre)mobilne proteze na svom ležištu dok je usnik nastoji izvrnuti, pa sve do potencijalno životno ugroženih situacija aspiracije proteze ili ispadanja usnika. Rješenje je u dobro izrađenim i potpuno prilagođenim protezama u kombinaciji s individualnim usnicima, ali moguće je izraditi i individualni usnik za bezubu čeljust koji eliminira potrebu za nošenjem proteze tijekom zarona. Jednako tako moguće je izraditi i individualni usnik za nosioce fiksnih ortodontskih aparata koji sprječavaju oštećenje aparata i omogućavaju ugodno korištenje i bezbrižan zaron.
Ronjenje je aktivnost koja uključuje niz medicinskih, ali i stomatoloških rizika. Uz edukaciju ronioca i stomatologa, te pravilnu pripremu i primjerenu opremu, u ronjenju se zaista može uživati bez posljedica.